top of page

Fagfelt

Mekling ved samlivsbrudd og foreldretvister

Advokat Vaghefi er godkjent ekstern mekler og påtar seg meklingsoppdrag for familievernkontorene. Vi hjelper foreldre med å finne gode, varige løsninger for barna ved å legge til rette for en konstruktiv dialog og et fokus på barnets beste.
 

Begjæring om mekling er kostnadsfritt og dekkes av det offentlige.
 

Ta kontakt i dag for å avtale mekling og få veiledning gjennom hele prosessen

Mekling ved samlivsbrudd og foreldretvister

Mekling er en viktig prosess som benyttes for å hjelpe foreldre som ikke bor sammen, eller som skal gå fra hverandre, med å komme til enighet om omsorgs- og samværsordninger for barna. Formålet med mekling er å finne løsninger som er til barnets beste og som ivaretar begge foreldrenes rett til kontakt med barnet. Denne artikkelen gir en oversikt over mekling etter barneloven, hvordan prosessen fungerer, og hvilke krav som stilles til foreldre.

1. Når er mekling obligatorisk?

Mekling er obligatorisk for foreldre som:
 

  • Skal separeres eller skilles med felles barn under 16 år.

  • Går fra hverandre etter å ha vært samboere med felles barn under 16 år.

  • Skal bringe en sak om foreldreansvar, fast bosted eller samvær inn for retten.

  • Foreldre som ikke er enige om flytting.
     

Foreldre må ha en gyldig meklingsattest for å kunne ta slike saker videre til domstolen.

2. Formålet med mekling

Målet med mekling er å hjelpe foreldrene til å komme til en avtale om foreldreansvar, fast bosted og samvær som er til barnets beste. Mekleren fungerer som en nøytral tredjepart og skal legge til rette for konstruktiv dialog mellom foreldrene. Meklingsprosessen fokuserer på å finne felles løsninger og å ivareta barnets behov og rettigheter.
 

3. Hvordan foregår meklingen?

Advokat Vaghefi er godkjent ekstern mekler og påtar seg meklingsoppdrag for flere familievernkontorer. Mekling skjer også ved familievernkontorene samt andre godkjente eksterne meklere, som advokater eller psykologer med meklingskompetanse.

 

Meklingen starter med at foreldrene deltar i en første time, som er obligatorisk. Denne første meklingsøkten skal gi foreldrene grunnlag for å begynne prosessen med å finne en felles løsning.
 

Foreldrene har deretter mulighet til å benytte seg av ytterligere seks frivillige timer med mekling dersom det er nødvendig. Hvis foreldrene blir enige før dette, avsluttes prosessen.

 

Meklingsattest utstedes normalt etter første meklingstime. Meklingsattesten er gyldig i seks måneder.


Meklerens rolle
Meklerens oppgave er å:

  • Være nøytral og upartisk.

  • Legge til rette for god kommunikasjon mellom foreldrene.

  • Bidra med kunnskap om barnets behov og relevante juridiske forhold.

  • Hjelpe foreldrene til å forstå hvilke konsekvenser ulike løsninger kan ha for barnet.

4. Barnets rett til å bli hørt

Barneloven legger stor vekt på barnets beste og gir barn over 7 år, og yngre barn som er i stand til å danne seg egne meninger, rett til å bli hørt i saker som gjelder deres omsorgssituasjon. I meklingen kan mekleren legge til rette for at barnets synspunkter tas hensyn til. 

Vi anbefaler at barn i skolepliktig alder får anledning til å være med i mekling. Barnet skal selv ønske å delta, og foreldrene må være enige om dette. En mekler som har møtt barnet, vil lettere kunne bistå foreldrene i å finne gode løsninger.

5. Resultatet av meklingen

Målet er å komme frem til en skriftlig avtale som regulerer foreldreansvar, fast bosted og samvær. En slik avtale er ikke juridisk bindende (har ikke tvangskraft), men den har vekt i en eventuell senere rettsbehandling.


Innhold i en meklingsavtale
En avtale som blir utformet under mekling, bør være detaljert og dekke:

  • Hvem som har foreldreansvaret.

  • Hvor barnet skal ha fast bosted.

  • Omfanget av samvær, inkludert ferier og spesielle høytider.

6. Viktigheten av forberedelse til mekling

For at meklingen skal være mest mulig effektiv, er det viktig at foreldrene forbereder seg godt. Dette innebærer å reflektere over barnets behov, egne ønsker og mulige kompromisser som kan være akseptable. God kommunikasjon og vilje til å finne løsninger kan bidra til en vellykket mekling og en avtale som begge parter kan leve med.

Barne-, ungdoms- familiedirektoratet har laget en mal for foreldresamarbeidsavtale. Dere får mer ut av meklingen dersom dere har gått igjennom denne avtalen på forhånd. Malen for foreldresamarbeidsavtale finner dere her.

7. Når meklingen ikke fører til enighet

Dersom foreldrene ikke klarer å bli enige gjennom mekling, kan saken bringes inn for retten. Domstolen vil da ta en avgjørelse basert på hva som er til barnets beste. Det er viktig å merke seg at meklingsattesten må legges ved når saken tas til retten, som bevis på at meklingen er gjennomført.
 

Avslutning
Mekling etter barneloven er en viktig prosess for å hjelpe foreldre med å komme til enighet om barnefordelingsspørsmål på en måte som ivaretar barnets beste. Det er en arena hvor foreldrene kan jobbe sammen med en nøytral mekler for å finne løsninger som er til det beste for barnet, og som skaper et godt samarbeid i tiden fremover. Meklingen bidrar til å dempe konflikter og fremme gode omsorgsløsninger for barna.

bottom of page